Miten Oma Lääkärisi terveysasema toimii?

Oma Lääkärisi on julkisen palvelun terveysasema, joka toimii osana Espoon kaupungin terveysasemaverkkoa. Asiakkaita koskevat samat asiakasmaksut kuin muita Espoon kunnallisia terveysasemia, ja palveluiden tarjonta on sama kuin muilla terveysasemilla.

Ajanvaraus

Mikäli Sinulla on aiemmin työterveyshuollossa seurattu pitkäaikaissairaus, jatkuu seuranta terveysasemalla. Ota yhteyttä ajanvaraukseemme, jossa teemme puhelimitse alkukartoituksen. Opastamme mahdollisiin omaseurantoihin ja esitutkimuksiin ja varaamme tarvittaessa ajan vastaanotolle. Useimmiten määräaikaistarkastus tapahtuu hoitajan vastaanotolla. Tarvittaessa lääkäri ottaa kantaa hoitoosi. Pyrimme siihen, että sama ammattilainen hoitaa asiaasi kerrasta toiseen, vaikka varsinaista listautumismallia emme käytäkään.

Terveystarkastuksen teko onnistuu sähköisesti Espoon kaupungin ja Duodecimin yhteistyössä tekemässä Sähköinen terveystarkastus -palvelussa. Saat terveystarkastuksesta yhteenvedon, joka ohjaa omahoitoon ja tarvittaessa ottamaan yhteyttä terveysasemalle. Mikäli yhteydenottoa suositellaan, tulosta yhteenvetosivu mukaasi.

Uuden vaivan ilmetessä hoidon tarpeen arvio ja ajanvaraus vastaanotolle tapahtuu puhelimitse. Ajanvaraus julkisiin terveyspalveluihin perustuu aina hoidontarpeen arvioon.

Kaikille yli 65-vuotiaille suositellaan vuosittaista influenssarokotetta. Rokote on maksuton. Voit varata ajan Espoon nettisivuilta.

Vastaanottoon valmistautuminen

Luvallasi voimme tarkastella aiempia sairauskertomuksia Kanta-järjestelmän kautta, mutta koska vain osa työterveyspalveluista vie tiedot järjestelmään, on hyödyllistä, että tuot mukanasi vastaanotolle aiemmat sairaskertomukset ja tutkimustulokset sekä mahdollisen hoitosuunnitelman. Lääkelistan mukaan ottaminen on erittäin tärkeää. On myös hyödyllistä, jos olet tehnyt yhteenvedon terveydestäsi mukaan vastaanotolle.

Seuranta

Teemme ensimmäisellä vastaanotolla kanssasi hoitosuunnitelman. Hoitosuunnitelmassa määritellään hoidon tavoitteet, erilaiset hoitokeinot sekä määräaikaistarkastusten sisällöt ja ajankohdat. Hoitosuunnitelma on tarkastettavissa Kanta-palvelusta tai halutessasi Espoon sähköisen asioinnin kautta. Jatkossa muokkaamme hoitosuunnitelmaa tarpeen mukaan. Joskus hoitosuunnitelman teko onnistuu jo ensimmäisessä puhelinkontaktissa eikä vastaanottokäyntiä aina tarvita.
Terveysasemalla ei välttämättä seurata samoja asioita kuin työterveyshuollossa on seurattu. Julkisessa terveydenhuollossa noudatamme valtakunnallisia ohjeita sairauksien hoidon, seurannan ja seulonnan suhteen. Tämän vuoksi emme esimerkiksi tee PSA-seulontaa (lisää asiasta). Espoo järjestää mammografiaseulontaa naisille 68-vuotiaaksi saakka. Sen jälkeen voi halutessaan jatkaa seulontaa omakustanteisesti yksityispuolella.

Reseptien uusinta

Kun hoitosuunnitelma on tehty, voimme uusia hoitoon liittyvät reseptit. Pitkäaikaissairauksiin käytettävien lääkkeiden reseptit uusitaan pääsääntöisesti 2 vuodeksi kerrallaan (vuoden 2017 alusta lähtien). Tarkistathan aina, että resepti on varmasti käytetty loppuun ennen uusintapyynnön tekemistä. Uusintapyynnön voi tehdä puhelimitse, eKannan kautta tai asioimalla toimistossa. Päivystyksessä emme uusi reseptejä. Oma Lääkärisi-asemalle listautuneena asiakkaana, voit myös uusia respetisi Digiklinikan välityksellä.

Hyödyllisiä linkkejä:
Pitkäaikaissairaan seuranta Oma Lääkärisi asemalla
Espoon seniorineuvonta ja palveluohjaus
Espoon 68+ Sporttikortti
Terveyskirjasto